Rádió Groove
Még mindig a karácsony slágere a szaloncukor

A hungarikumnak számító édességet a franciák találták fel, és a XIX. században érkezett Magyarországra. Nagyon hamar megszerettük és lett a karácsonyfák dísze. Régebben csak 2-3 féle ízben lehetett kapni. Manapság akad whískys és banános, cukormentes, almás-fahéjas, kókuszos és még felsorolni is nehéz lenne. A tipikusan magyar csemegét szinte csak ilyenkor lehet beszerezni. Még mindig a zselés a legnépszerűbb. Amúgy a decemberi édesség 60 százalékát teszi ki a cukorka, amelyből egy ünnepi időszakban a fogyasztók közel 40 százaléka, úgy 30 darabot csócsál el, míg a legtorkosabbak (úgy minden ötödik majszoló), akár ötvennél is többet nyammog el.

A minőségben és az árakban is hatalmas eltérés van. Az átlagos minőségű cukor kilója két ezer forint körül van. A prémium márkák 350 grammot adnak ugyanennyiért, bár nem biztos, hogy valódi szaloncukor kapunk, inkább csak a termékre jellemző ízt, plusz tölteléket, drága csomagolásban. Ettől függetlenül ezek is finomak persze. És van a méregdrága kategória, amiből 1 kilóért nem ritka a 10-12 ezer forint sem. Ahogy lenni szokott, a cukormentes változat, amiben édesítőt találunk, szintén borsós árral bír. Negyed kilóért, 2200-2500 forintot kell leperkálnunk. Találtunk gluténmentes, tejmentes, és majdnem mindentől mentes, paleo szaloncukrot is, nagyjából az iménti árért. Talán utóbbi esetekben nem épp az eredeti ízélményt kapjuk, de nagyon finomak ezek a desszertfalatkák is, és legalább így senki sem marad ki az ünnepi csemegézésből.

A fentiek átlag árak, hisz a bőség akkora, hogy nehéz lenne áttekinteni a teljes kínálatot. Az áfonyás, konyakmeggyes, Bailey's-es, madártejes, vagy épp mentolos variációk helyett, mi a minőségre és a hagyományos ízekre szavazunk. És ne feledjétek, amit most megesztek, azt le is kell dolgozni majd.

RETRO TOP 20

1993. július

1.

UB40

(I Can't Help) Falling In Love With You

2.

HADDAWAY

What Is Love

3.

SPIN DOCTORS

Two Princes

4.

DANCE 2 TRANCE

Power Of American Natives

5.

ACE OF BASE

Wheel Of Fortune

TELJES LISTA
IDŐJÁRÁS
PARTNEREINK
Mealbox
My Online Radio
Fashion Rovat
WebMark Europe Kft.